Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ 2015 Anykščių r. Kurklių Stepono Kairio pargindinėje mokykloje

2015-04-03

Mokėk nesusipykti, bet mokėk išklausyti žmogų ir tu padarysi laimingesnį ir jį, ir save.

,,Draugai, kas jie?
 Gal tai mažas spindulėlis, maža širdutė,
gal kažkas, kas brangiausio?...

Anykščių r. Kurklių Stepono Kairio pagrindinėje mokykloje kovo 23 – 29 dienomis, kaip ir visose Lietuvos bendrojo ugdymo ir ikimokyklinėse įstaigose, vyko Veiksmo savaitė ,,Be patyčių“. Veiksmo savaitės ,,Be patyčių“, startavusios jau šeštus metus iš eilės, iniciatorė - emocinės paramos telefonu tarnyba “Vaikų linija“.
Visą savaitę mokykloje vyko įvairūs renginiai, akcijos, konkursai, mokiniai kūrė kompiuterinius atvirukus prieš patyčias ir kt. Šios savaitės simbolis tapo - draugystės apyrankė. Kiekvienas mokinys ir mokytojas visą savaitę ryšėjo.
Pirmadienį, pirmąją savaitės ,,Be patyčių“ dieną, mokinius, mokytojus, pasitiko užrašas „Savaitė be patyčių“ ir specialus informacinis stendas ,,Draugystei –TAIP, patyčioms –NE“. Jame - patarimai mokiniams, tėvams, kaip elgtis, ką daryti, kur kreiptis pagalbos patyčių atveju, taip pat įdomios mintys apie savigarbą, draugiškumą, pakantumą bei kitus dalykus. Taip pat pirmadienį grupė mokinių vyko Anykščių policijos komisariatą ir kartu su pareigūnais žiūrėjo filmą apie patyčias.
 Antradienį ikimokyklinio ugdymo grupė kartu su socialine pedagoge žiūrėjo animacinį filmą ,,Bjaurusis ančiukas‘‘ po to vyko pokalbis apie draugystę, gerus darbus ir poelgius. Vyresniųjų klasių mokiniai klasių informacinių technologijų metu žiūrėjo intervių apie patyčias su įžymiais žmonėmis, jį aptarė, analizavo, diskutavo.
Klasių valandėlių metu pradinukai diskutavo temomis: ,,Ar moku bendrauti be patyčių“, Žodis žvirbliu išskrenda, bet akmeniu sugrįžta“, ,,Ginčas“, ,,Draugystė mus vienija“, ,,Žodžio galybė“. Taip pat antradienį kovo 24 d. vyko draugiškiausio mokyklos mokinio rinkimai, kurį rinko 1–10 klasės.
 Ketvirtadienį vyko 1-4 klasių mokinių susitikimas su Anykščių policijos komisariato specialistais A. Gabrilavičiene ir N. Urbonu, kurie pasakojo mokiniams apie patyčių pasekmes, kalbėjo apie virtualias patyčias, kaip jų išvengti. Atsakė į mokinių užduotus klausimus. Pradinukai rašė palinkėjimus draugui, kuriuos turėjo perskaityti garsiai. Šio susitikimo metu buvo apdovanota draugiškiausia mokyklos mokinė Eglė Šniuikaitė.
Penktadienį 1-10 klasių mokiniai, mokyklos kieme sustojo apjuosti mokyklos pastatatą draugystės juosta, kurią pynė visą šią savaitę ir garsiai ištarė ,,Draugystė mus vienija. Be patyčių“.
 Už aktyvų dalyvavimą savaitėje ,,Be patyčių“ mokiniai apdovanoti padėkos raštais.
 Manome, kad visą savaitę mokiniai buvo geresni, atlaidesni, pakantesni vieni kitiems, nesityčiojo ar bent mažiau tyčiojosi.

 Socialinė pedagogė Sigita Lisinskienė