„Savaitė be PATYČIŲ“ „Saulės“ pagrindinėje mokykloje

2015-04-07

Kiekvienais metais kovo mėnesį Lietuvos mokyklose įprasta laukti „Savaitės be patyčių“ renginių. Tai tarsi priminimas visiems, ar mokame gyventi ir sugyventi vieni su kitais kaip lygiaverčiai, dažnai idėjomis ir siekiais skirtingi žmonės. Ar esame pakantūs vieni kitiems? Ar visada norime žinoti liūdno draugo žvilgsnio, tylaus užsisklendimo priežastis, ar pastebime, kad šiandien jis kitoks nei buvo vakar?
Mūsų mokykloje jau kovo pradžioje sudėliojamos „Savaitės be patyčių“ veiklos. Šiemet jos derėjo su giedra pavasarine nuotaika ir artėjančių švenčių laukimu. „Savaitė be patyčių“ pradėjo mūsų gamtininkai, pristatydami visiems suneštus inkilėlius. Pasak pavaduotojos ugdymui Vidos Giedraitienės, paukščių nameliai atrodė tokie gražūs, kad net prityrusiems miško muziejaus „Girios aidas“ specialistams buvo sunku išrinkti patį gražiausią. Dažnas mokinys inkilėlį gamino pasitelkęs į pagalbą tėtį ar senelį, netgi vyresnį brolį, keli vaikai sakėsi namelius paukščiams konstravę su jau „patyrusiu‘ draugu. Akcijos dalyvius „masino“ ne tik žadėta premija, bet ir didelis noras pagelbėti mažiesiems mūsų draugams-sparnuočiams. Juk , ko gero, smagu įsikurti jaukiai, įsitaisyti „prašmatniuose“ namuose. Kaip ir mokiniams-gera jaukioje, saugioje, draugiškoje mokykloje.
Kad ten, kur mokomės, būtų dar saugiau, maloniau, su paaugliais diskutavome apie elektroninėje erdvėje klestinčias patyčias. Kartais net artimiausi draugai virtualioje erdvėje dosniai „dalija“ nepadorius komentarus, įžūliai komentuoja nuotraukas, įvairius įrašus, prisidengę slapyvardžiais įžeidinėja savo miesto, mokyklos, netgi klasės bendraamžius. Mokykloje vyko labai tikslinga paskaita šia aktualia patyčių prevencijos tema, kurią Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Druskininkų policijos komisariato viešosios tvarkos skyriaus prevencijos poskyrio vyresnioji specialistė Lina Rupeikienė. Ji akcentavo ne tik elektroninių patyčių psichologinę grėsmę, , atsakomybę, tenkančią siuntėjui, bet ir mokė, ką daryti, kaip pasielgti, jei pastebėjome nepadorų komentarą ar mus žeminančią nuotrauką. Moksleiviai susidomėję žiūrėjo specialistės komentuojamus video filmukus apie mokykloje vykusias patyčias, analizavo įvairias situacijas, į kurias galime pakliūti bet kuris iš mūsų.
Mokykloje šią savaitę vyko ir kitos įdomios veiklos: Druskininkų savivaldybės sveikatos biuro specialistė Laima Sadauskienė šeštų klasių mokiniams suorganizavo „Proto mūšį“ patyčių prevencijos tema; 5 klasių mokiniai, vadovaujami Vytauto Kapčiaus, mokėsi bendrauti ir draugiškai sutarti futbolo aikštelėje, kur visą pamoką vieni kitiems taikliai, be niekinančių ar įžeidžiančių replikų bandė įrodyti savo sportinį pranašumą; patyčių tema buvo vedamos klasės valandėlės-jose mokiniai diskutavo apie tai, ką gali padaryti kiekvienas iš mūsų, kad nesutarimų, apkalbų būtų mažiau- 5b, 8a klasių mokiniai savo pastebėjimus, pasamprotavimus iškabino skelbimų lentoje I aukšto foje; 4b klasės mokiniai pavasarinį medį papuošė linkėjimais ir siūlymais, kaip mažinti patyčias mokykloje, o štai 9 klasių moksleiviai apie patyčias ir jų poveikį jaunai, bręstančiai asmenybei samprotavo rašydami rašinį. Pradinių klasių mokiniai, kurie dalyvauja prevencinėse programose „Įveikiame kartu“ bei „Antras žingsnis“ taip pat įrodė, kad jau moka pozityviai spręsti bendravimo iššūkius bei iškylančias problemas.
Na o „Savaitę be patyčių“ vainikavo Velykinė mugė, kurioje vaikai mokėsi ne tik verslumo, bet ir kultūringo, pagarbaus bendravimo, atidumo, tiesa, prieš tai gerokai „išsidūkę“-draugiškame ir linksmame mokyklos bendruomenės fleš/-mobe!

Renata Jaskelevičienė, vyr. lietuvių kalbos mokytoja
Ona Rūkštelienė, vyr. socialinė pedagogė