TAMO elektroniniame dienyne – „Vaikų linijos“ paruoštos rekomendacijos kovai su patyčiomis

2016-11-15

Lietuvos mokiniai, mokytojai ir mokinių tėvai TAMO elektroniniame dienyne nuo šiol gali rasti praktinės informacijos, kaip stabdyti patyčias. Patarimus, ką daryti, kaip reaguoti ir kur kreiptis, kai susiduriama su patyčiomis, paruošė „Vaikų linijos“ specialistai, palaikydami prezidentės Dalios Grybauskaitės kampaniją „Už saugią Lietuvą“.

TAMO elektroniniu dienynu kasdien naudojasi per 450 tūkstančių moksleivių ir jų tėvų miestuose bei atokiose šalies vietovėse. Nuo šiol šiame dienyne kiekvienas, vienaip ar kitaip susiduriantis su patyčiomis, gali rasti naudingos informacijos, kaip elgtis ir kur kreiptis pagalbos, kad patyčios būtų greičiau sustabdytos. Vizualiai ir aiškiai išdėstyta praktinė informacija, aktualūs ir veiksmingi patarimai, kaip spręsti patyčių problemą, padės stabdyti patyčias Lietuvos mokyklose.

Pedagogams paruošta informacija apie efektyvią patyčių prevenciją mokykloje, pagalbos vaikui, klasei ir visai bendruomenei galimybes. Mokiniams pateikti patarimai apie pagalbos sau ir kitam mokiniui galimybes. Svarbiausia žinia mokiniui – jis nėra vienas ir nenusipelnė patyčių, todėl svarbu apie tai papasakoti suaugusiems. Vaikai drąsinami papasakoti apie savo sunkumus taip pat ir skambinant į „Vaikų liniją“ nemokamu telefono numeriu 116111 ar parašant laišką internetu, prisiregistravus www.vaikulinija.lt.

Patyčių situacijose vaikui labai svarbi tėvų parama ir pagalba. TAMO dienyne pateiktos rekomendacijos tėvams, ką reikėtų daryti, sužinojus, kad vaikas stebi ar patiria patyčias arba pats tyčiojasi. Mokinių tėvai raginami ieškoti pagalbos bet kuriuo atveju.

Patyčios neturi jokių teigiamų pasekmių – jos gali ir turi liautis!

Kova su patyčiomis – vienas iš prezidentės D.Grybauskaitės inicijuotos nacionalinės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“ prioritetų. Kampanija kovoja su smurtu, savižudybėmis ir priklausomybėmis, skatina globą ir įsivaikinimą. Daugiau informacijos apie kampaniją galima rasti interneto puslapyje www.uzsaugialietuva.lt, socialinėje „Facebook“ paskyroje www.facebook.com/uzsaugialietuva ir naudojant žymą #UžSaugiąLietuvą.