„Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ 2016“ sutelkė tūkstančius vaikų ir suaugusiųjų stabdyti patyčias

2016-03-23

Kovo 14-20 dienomis „Vaikų linijos“ inicijuota septintoji „Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ“ sutelkė visuomenės dėmesį į patyčių problemą. Šiais metais prie iniciatyvos tūkstančiais renginių ir veiklų prisidėjo 1147 šalies ugdymo įstaigos ir įvairios organizacijos, iniciatyvą palaikė ir aukščiausios valdžios atstovai. Visi „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ 2016“ dalyviai suvienijo jėgas, kviesdami kiekvieną bendruomenės narį pastebėti ir stabdyti patyčias.

Lietuvos ugdymo įstaigos, dalyvaudamos „Veiksmo savaitėje BE PATYČIŲ“, surengė įvairių renginių, užsiėmimų, inicijavo konferencijas ir socialines akcijas, taip kviesdamos vaikus ir suaugusiuosius kartu kalbėtis apie patyčias ir jas stabdyti. Susipažinti su šių metų „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ dalyvių veiklomis galite „Vaikų linijos“ vykdomos kampanijos „BE PATYČIŲ“ svetainėje.

Spręsti patyčių problemą kvietė ir „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ partneriai, vykdydami įvairius renginius, kurių metu skleidė gyvenimo be patyčių idėją. Visoje Lietuvoje buvo skaitomos paskaitos tėvams, pedagogams ir vaikams bei vyko kitos prevencinės veiklos.

Atkreipiant visuomenės dėmesį į patyčių prevencijos svarbą įvairiose visuomenės grupėse, „Vaikų linija“  kartu su Lietuvos vaikų ir jaunimo centru surengė konferenciją „Patyčių prognozės Lietuvai 2020-2030“. Konferencijoje diskutavo mokinių, mokytojų, psichologų, nevyriausybinių organizacijų, švietimo politikos, žiniasklaidos ir kitų sričių atstovai.

„Vaikų linija“ kartu su „Western Union Foundation Lithuania“ šiais metais surengė vaikų dainų konkursą „Padėk man užaugti be patyčių!“. Geriausių dainų kūrėjų komandos buvo pakviestos atvykti į šventinį renginį, vykusį Lietuvos vaikų ir jaunimo centre, kur viešai atliko savo dainas ir buvo apdovanoti už savo kūrybinį indėlį, stabdant patyčias. Dainas nugalėtojas galite išgirsti „Vaikų linijos“ „Youtube“ kanale.

Šiais metais „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ 2016“ palaikė ir Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Apsilankiusi Vilniaus Ąžuolyno progimnazijoje, prezidentė kartu su visa mokyklos bendruomene bei „Vaikų linijos“ atstovais aptarė priemones, padedančias spręsti patyčių problemą ir užtikrinti vaikų saugumą.

Lietuvoje patyčių paplitimas tarp paauglių išlieka didžiausias, lyginant su kitomis Europos ir Šiaurės Amerikos šalimis. Tai parodė kovo 15 d. Briuselyje pristatytos Tarptautinės mokyklinio amžiaus vaikų gyvensenos ir sveikatos studijos 2013/2014 (Health Behaviour in School-aged Children), vykdytos 42 pasaulio šalyse, rezultatai. Siekiant sumažinti patyčių mastą Lietuvos mokyklose, kovo 17 d. Seimas pritarė projektui, kuriuo Vyriausybė raginama užtikrinti, kad visose šalies mokyklose nuolatos veiktų bent viena patyčių ir smurto prevencijos programa.

Kaip ir kasmet, aktyviai palaikydami „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ idėją, „Vaikų linijos“ konsultantai kovo 14-20 dienomis dirbo visą parą. Sutelkus savanorių pajėgas, per „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“ „Vaikų linija“ atsiliepė į 3880 (per papildomai budėtą laiką – 675) vaikų bei paauglių skambučius ir atsakė į 43 vaikų elektroninius laiškus.

Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ 2016“ partneriai: Lietuvos vaikų ir jaunimo centras, VšĮ „Vaiko labui“, Lietuvos žmogaus teisių centras kartu su asociacija „In Corpore“, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, „Vaikystės sodas“, VšĮ „Paramos vaikams centras“, Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centras, Švietimo informacinių technologijų centras, Lietuvos mokinių parlamentas.

„Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“ palaikė: Nyderlandų Karalystės ambasada, Norvegijos Karalystės ambasada, Švedijos ambasada, Lietuvos psichologų sąjunga, asociacija „Langas į ateitį“, Ryšių reguliavimo tarnyba, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga, Švietimo ir mokslo ministerija, Lietuvos moksleivių sąjunga, Vilniaus visuomenės sveikatos biuras.

„Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“ rėmė: „Western Union Foundation Lithuania“, Europos Sąjungos programa „Saugesnis internetas“, „Spinter tyrimai“, „Not Perfect“, LRT, Europos Parlamento narys Zigmantas Balčytis, „Mediaskopas“.