Pasibaigus „Veiksmo savaitei BE PATYČIŲ 2018“, pristatome reagavimo į patyčias mokykloje rekomendacijas

2018-03-26

Daugiau nei 1200 ugdymo įstaigų ir pusšimtis įvairių organizacijų per „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ 2018“ išreiškė nepritarimą patyčioms ir paragino stabdyti šį smurtą kasdien. „Veiksmo savaitės“ dalyviai, partneriai bei iniciatyvą palaikančios organizacijos organizavo renginius, diskusijas, inicijavo menines bei kitas veiklas.

Peržiūrėti dalyvių įamžintas „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ akimirkas galite čia.

Kviesdami ir toliau išreikšti nepritarimą patyčioms bei ragindami jas stabdyti kasdien, pristatome „Vaikų linijos“ ir Šiaulių miesto pedagoginės psichologinės tarnybos parengtą elektroninį leidinį pedagogams, vaikams ir jų tėvams „Reagavimo į patyčias mokykloje rekomendacijos“.

Rekomendacijas sudaro keturios dalys. Pirmoje dalyje aptariami patyčių reiškinio ypatumai, patyčių dalyvių vaidmenys, įvairių smurto formų panašumai ir skirtumai. Antroje dalyje pateikta praktinė-metodinė informacija pedagogams, rekomendacijos, kaip atpažinti patyčias ir tinkamai reaguoti į jas. Prieduose taip pat pateikiama darbo su patyčių atvejais dokumentų pildymo pavyzdžių. Trečioje dalyje mokinių tėvai ir globėjai, kurių vaikai susiduria su patyčiomis (skriaudžia kitus, patiria arba tiesiog stebi patyčias), atras patarimų, kaip kalbėtis su savo vaikais ir bendradarbiauti su mokykla. Paskutinėje, ketvirtoje dalyje, vaikams paaiškinama, kas yra patyčios, kuo jos skiriasi nuo kito užgaulaus elgesio ir ką daryti su jomis susidūrus.

Rekomendacijas atsisiųsti galite čia. Patyčių masto įvertinimo anketą mokiniams, pristatomą rekomendacijose, galite atsisiųsti paspaudę čia. Pedagogams skirtas patyčių fiksavimo ir atvejų sprendimo rekomenduojamas dokumentų formas galite atsisiųsti čia

Kartu mes galime sustabdyti patyčias!