Savaitėje BE PATYČIŲ" sostinės kino centre "Skalvija" - nemokami filmai, mokantys tolerancijos ir pakantumo

2011-03-16

Sostinės kino centras "Skalvija" kiekvieną "Savaitės BE PATYČIŲ" darbo dieną 12 valandą kvies į filmus, kuriuos specialistai atrinko specialiai akcijai "Savaitė BE PATYČIŲ", kuri ugdo toleranciją ir pakantumą. Filmai skirti skirtingai auditorijai - pirmadienio animacini filmas Azuras ir Asmaras/ Azur et Asmar skirtas vaikams nuo 6 metų. Po peržiūros diskusiją skirtingų kultūrų, pakantumo kitokiam, tolerancijos, stereotipų ir prietarų temomis ves psichologė Ieva Bieliauskienė.

Antradienį juosta Aš taip pat/ Yo, tambien rekomenduojama jaunimui nuo 14 metų. Čia užduodamas klausimas - kas yra neįgalumas, ir kaip visuomene tai priima. Pagrindinį herojų suvaidinęs aktorius Pablas Pineda iš tiesų turi Dauno sindromą ir yra pirmasis žmogus Europoje, kuris turėdamas šią negalią įgijo aukštąjį išsilavinimą. Po šio filmo su filmo žiūrovais bendraus Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centro psichologė Ieva Dulinskaitė.


Paauglystės problemas atskleidžiantis trečiadienio filmas Akvariumas/ Fish Tank, rekomenduojamas jaunimui nuo 14 metų. Po filmo diskusiją probleminių santykių šeimoje, paauglystė, patyčių, smurto ir tolerancijos temomis ves Gintė Žulytė.

Ketvirtadienį Švedijos režisieriaus Babak Najafi dramoje Sebė/ Sebbe – 15 metų Sebės gyvenimas - patyčios mokykloje ir nesutarimai namuose. 

Penktadienį - vienos iškiliausių danų režisierių Siuzanos Bier naujausias filmas Geresniame pasaulyje/ Hævne. Filmo herojų realybė - užgauliojami mokykloje, besiskiriantys tėvai, kovą su vėžiu pralaimėjusi mama ir netektis. Nepaisant visų užklumpančių išgyvenimų, vaikai tiki, kad geresnis pasaulis – tai tas, kuriame yra meilė. Tai jaudinanti istorija apie yrančius idealus ir asmeninį pasirinkimą tarp keršto ir taikos. 

Ketvirtadienį ir penktadienį diskusiją paauglystės, probleminių santykių šeimoje, patyčių mokykloje temomis ves psichologės Marina Mažionienė ir Ivona Suchodolska.

Sostinės kino centras "Skalvija" jau antrus metus aktyviai dalyvauja akcijos "Savaitė BE PATYČIŲ" veikloje. 

"Nuolat vykdome keletą skirtingų kino edukacijos projektų, kiekvieną dieną daug dirbame su vaikais ir jaunimu, tad tai, kuo gyvena ir kokias problemas sprendžia jauni žmonės, mums yra svarbu ir aktualu." – sako "Skalvijos" edukacinių projektų koordinatorė Goda Sosnovskienė. "Šiais metais specialiai "Savaitei be patyčių" parengėme nemokamą penkių teminių filmų programą vaikams ir jaunimui, į kurią kviečiame moksleivių klases. Esame be galo dėkingi skirtingoms kino organizacijoms, kurios prisidėjo prie šios iniciatyvos ir nemokamai sutiko rodyti filmus. Tai Tarptautinis Kauno kino festivalis, kino teatras "Pasaka", kino centras "Garsas", Europos šalių kino forumas "Scanorama".". 

Iniciatyvos "Savaitė BE PATYČIŲ" organizatoriai ir partneriai: VšĮ "Vaikų linija", VšĮ "Paramos vaikams centras", VšĮ "Vaiko labui", LR Švietimo ir mokslo ministerija, Lietuvos vaikų ir jaunimo centras, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga, Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centras, bendrovė TEO LT, AB, LR Ryšių reguliavimo tarnyba, Kauno Dainavos poliklinikos Jaunimo centras, Lietuvos mokinių parlamentas, projektas "Bibliotekos pažangai", Lietuvos telefoninių psichologinės pagalbos tarnybų asociacija, kino centras "Skalvija", Lietuvos žurnalistų sąjunga.


Draugai: Europos Parlamento narys prof. Leonidas Donskis, Nyderlandų Karalystės ambasada, Jungtinės Karalystės ambasada, Pasaulio sveikatos organizacijos biuras Lietuvoje.



Informaciniai rėmėjai: radijo stotis M-1, informacinis portalas Delfi.lt 



Kontaktinis asmuo:
Olga Malaškevičienė
atstovė ryšiams su visuomene
LR Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga
Tel.:869904235
olmala@lrs.lt