"Savaitė BE PATYČIŲ" kviečia į renginius visoje Lietuvoje

2011-03-18

Kovo 21 dieną akcija "Savaitė BE PATYČIŲ" startuos Švietimo ir mokslo ministerijoje, kur 15 val. rengiama apskrito stalo diskusija, kurioje dalyvaus įvairių šalių ambasadoriai, Lietuvos Respublikos Prezidentūros, valstybinių institucijų, nevyriausybinių organizacijų, verslo atstovai ir kiti, norintys prisidėti prie saugesnės mokyklos kūrimo. Diskusijos metu planuojama apžvelgti 2010 m. pasirašyto memorandumo "Vaikystė be patyčių" nuveiktus darbus, aptarti ateities perspektyvas ir reikalingas permainas kuriant draugiškus tarpusavio santykius mokykloje.

Visą savaitė sostinės Lietuvos vaikų ir jaunimo centre vyks nemokamos paskaitos apie patyčias ir su patyčiomis susijusiomis problemomis, organizuojami renginiai skirti akcijai. Sostinės kino centras "Skalvija" kasdien 12 val. kvies į nemokamą filmą apie patyčias, po renginio – filmo aptarimai ir diskusijos su psichologais. 

TEObuse įsikūrusi "Saugesnio interneto akademija" kovo mėnesį aplankys Panevėžį, Mažeikius ir Telšius. Akcijos organizatoriai dalins informacinius lankstinukus su naudingomis nuorodomis, kur galima kreiptis pagalbos, kai vaikai patiria patyčias ar jas vykdo, apie grėsmes internete ir virtualias patyčias.

Kauno Dainavos Jaunimo centras kvies į nemokamus renginius Kauno miesto ir rajono gyventojus, taip pat visą savaitę nuo 8:00 iki 20:00 val. budės Jaunimo centro specialistai, kurie pagal galimybes be išankstinių registracijų, priims visus, kurie norės pasikalbėti tarpusavio santykių tema. 

"Vaiko labui" įgyvendinamoje programoje "Zipio draugai" dalyvaujantys vaikai ir jų pedagogai sukvies visus savo ugdymo įstaigų vaikus, jų tėvelius ir savo kolegas į renginį, spektaklį ar koncertą - "Duok draugui ranką." Renginiai vyks kiekvienoje į akciją "Savaitė be patyčių" įsitraukusioje ugdymo įstaigoje, kur yra "Zipio draugų" grupės ar klasės. 

VšĮ "Paramos vaikams centro" Big Brothers Big Sisters programos dalyviai ruoš plakatus patyčių tema, kurs spektaklį konfliktų ir patyčių tema. Vaikų ir jaunimo centre vyksiančiose atvirose paskaitose, skirtose tėvams ir pedagogams, Paramos vaikams centro psichologės Žydrė Arlauskaitė ir Inga Norkutė-Mueck pristatys prevencines programas "Antras žingsnis" ir "Big Brothers Big Sisters". Visa informaciją bus galima rasti internetiniuose puslapiuose www.pvc.lt ir www.vaikystebesmurto.lt.

VšĮ Vaikų linijos ir VšĮ Paramos vaikams centro inicijavo piešinių, video filmų, dainų konkursą mokiniams "Patyčios gali liautis". Konkurso nugalėtojai bus paskelbti savaitės BE PATYČIŲ metu.

Savaitę "Savaitė BE PATYČIŲ" vainikuos Lietuvos mokinių parlamento inicijuota Flashmob akcija, kuri kvies ugdymo įstaigas visiems kartu kovo 25 dieną 12 valandą sudalyvauti – tai yra visiems vaikams ir pedagogams  sustoti į veiduko su šypsena  formą ir sušukti: "Gyvenimas BE PATYČIŲ“. 

Ryšių reguliavimo tarnyba, prisidėjusi prie akcijos "Savaitė BE PATYČIŲ", įgyvendina Europos Komisijos Saugesnio interneto projektą ir pradeda bendradarbiauti su Vaikų linija. Nuo 2011 m. liepos mėn. Vaikų linija pradės vykdyti Saugesnio interneto pagalbos linijos funkcijas. Į Vaikų liniją telefonu ir internetu galės kreiptis vaikai, susidūrę ar norintys pasitarti dėl įvairių grėsmių internete, pavyzdžiui, elektroninių patyčių, viliojimo internete, nelegalaus turinio ir pan. Savaitės BE PATYČIŲ metu bus išplatinta pirminė informaciją apie bendradarbiavimą.



Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centras savaitę prieš akciją organizuos Olweus prevencinės programos baigiamųjų darbų pristatymą konferencijoje bei seminaruose mokyklų atstovams. Lietuvos vaikų ir jaunimo centre vyksiančioje atviroje paskaitoje, skirtoje pedagogams, SPPC atstovė Ieva Dulinskaitė pristatys Olweus prevencinę programą , o "Skalvijos" kino teatre akcijos savaitės metu, po filmo peržiūros, moderuos diskusiją. 

Tai yra tik dalis renginių, kurie siūlomi visuomenei akcijos "Savaitė BE PATYČIŲ" metu. Vaikų linijos inicijuota "Savaitė BE PATYČIŲ" vyksianti kovo 21-27 dienomis skirta didinti visuomenės sąmoningumui apie patyčių problemą ir skatinti pagarbų bei draugišką bendravimą. Savaitės metu siekiama sutelkti visus galinčius prisidėti prie patyčių problemos sprendimo - mokyklas ir kitas ugdymo įstaigas, mokytojus, tėvus, mokinius, politikus, mokslininkus, specialistus, žiniasklaidą visiems kartu ieškoti priemonių, kurios užtikrintų saugią ir gerbiančią mokymosi aplinką. 

Prie "Savaitės BE PATYČIŲ" prisijungė apie tūkstantį ugdymo įstaigų ir kitų organizacijų visoje Lietuvoje. Kiekviena įstaiga planuoja įvairius renginius savaitės metu, su kuriais galima susipažinti Vaikų linijos interneto svetainėje www.bepatyciu.lt .

Draugai: Europos Parlamento narys prof. Leonidas Donskis, Nyderlandų Karalystės ambasada, Jungtinės Karalystės ambasada, Pasaulio sveikatos organizacijos biuras Lietuvoje.

Informaciniai rėmėjai: radijo stotis M-1, informacinis portalas Delfi.lt 

Iniciatyvos "Savaitė BE PATYČIŲ" organizatoriai ir partneriai: VšĮ "Vaikų linija", VšĮ "Paramos vaikams centras", VšĮ "Vaiko labui", LR Švietimo ir mokslo ministerija, Lietuvos vaikų ir jaunimo centras, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga, Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centras, bendrovė TEO LT, AB, LR Ryšių reguliavimo tarnyba, Kauno Dainavos poliklinikos Jaunimo centras, Lietuvos mokinių parlamentas, projektas "Bibliotekos pažangai", Lietuvos telefoninių psichologinės pagalbos tarnybų asociacija, kino centras "Skalvija", Lietuvos žurnalistų sąjunga, UAB „UNO Parks“, įkūrusi ir valdanti „ONE nuotykių parką“ Druskininkuose ir „LABAS nuotykių parką" Vilniuje.



Papildoma informacija


VšĮ "Vaikų linija"

Marina Mažionienė, psichologė

Tel./Fax: 2617295, 860179596

El.paštas: info@bepatyciu.lt 

www.vaikulinija.lt 

www.bepatyciu.lt



LR Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga

Olga Malaškevičienė

Atstovė ryšiams su visuomene

Tel.: 8 699 04235

El.paštas: olmala@lrs.lt


VšĮ "Paramos vaikams centras"

Inga Norkutė-Mueck, psichologė 

El.paštas: inga@pvc.lt, tel. 8 611 22612


VšĮ "Vaiko labui"

Milda Novickė, programos koordinatorė

tel.: 8 (5) 21 21 407, mob.: +370 (652) 10 023

www.vaikolabui.lt 


LR Švietimo ir mokslo ministerija 

Ligita Vaicekauskaitė

Tel. (8-5) 2191256 


Lietuvos vaikų ir jaunimo centras

Jūratė Janavičienė, Ryšių su visuomene specialistė

Tel. (8 5) 2054 705; 8 610 02633

El.paštas: jurate.j@lvjc.lt 



Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centras 

Ieva Dulinskaitė

ieva.dulinskaite@gmail.com



TEO LT, AB

Egidijus Steponavičius

Projektų vadovas

Korporatyvinės komunikacijos skyrius

Tel. (8 5) 236 7246

El. p. egidijus.steponavicius@teo.lt



LR Ryšių reguliavimo tarnyba

Rasa Karalienė

Atstovė ryšiams su visuomene

Tel. (8-5) 210 56 85



Kauno Dainavos poliklinikos Jaunimo centras

Vytautė Užaitė, Jaunimo centro vadovė

Tel. (8 37) 787001

El.paštas: vytaute@dainavospoliklinika.lt



Lietuvos mokinių parlamentas

Justina Nemanytė, Lietuvos mokinių parlamento Vilniaus regioninio skyriaus ir Kultūros komiteto narė

Mob. 8 654 52227

El.paštas: justina.nemanyte@gmail.com
 

 

Kino centras "Skalvija"

Goda Sosnovskienė

El.paštas: goda@skalvija.lt 



Lietuvos žurnalistų sąjunga

Pirmininkas Dainius Radzevičius

Tel. (8 5) 212 2805, 8 612 63 838

El.paštas: pirmininkas@lzs.lt