Socialinę iniciatyvą „BE PATYČIŲ“ palaikė žinomi žmonės ir Prezidentė

2014-04-02

Kovo 24-30 dienomis emocinę paramą telefonu ir internetu teikianti tarnyba „Vaikų linija“ jau penktą kartą organizavo „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“ – iniciatyvą, kurios metu vykdoma šviečiamoji ir pramoginė veikla, skirta atkreipti visuomenės dėmesį į patyčių problemą Lietuvoje. Palaikymą iniciatyvai parodė net 1137 ugdymo įstaigos, žiniasklaida, žinomi pramogų ir meno pasaulio atstovai bei šalies Prezidentė. Kampanijos partneriai ir draugai viešais pasisakymais bei įvairia veikla vaikus ir suaugusiuosius skatino susipažinti su Lietuvos padėtimi patyčių kontekste, kalbėti apie iškylančias problemas bei drauge ieškoti sprendimų.

„Tam, kad patyčių klausimas būtų išgirstas, jį būtina kelti į viešumą, – sako muzikantas ir trijų vaikų tėvas Saulius Urbonavičius-Samas. – Tačiau neužtenka tik atkreipti dėmesį į problemą – ją reikia spręsti, o tai geriausiai padaryti gali tėvų pokalbiai su vaikais bei rodomas pavyzdys. Jeigu tėvai atžaloms liepia gerbti kitus, tačiau patys to nedaro, jokios naudos iš tokio auklėjimo nebus.“

Palaikymą kampanijai išreiškė ir šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė, socialinėje „Facebook“ paskyroje parašiusi viešą raginimą prisidėti prie iniciatyvos ir paaukoti „Vaikų linijos“ veiklai.

„Lietuvoje vis dar yra neleistinai daug patyčias patiriančių vaikų – net apie ketvirtadalį jas patiria sistemingai, – teigia „Vaikų linijos“ vadovas dr. Robertas Povilaitis. – Tačiau situacija po truputį gerėja, vaikai vis drąsiau šneka apie patiriamas patyčias ir kreipiasi pagalbos, todėl įžvelgiame mūsų veiklos prasmę. Tai yra mūsų – suaugusiųjų – atsakomybė, kad patyčios vyksta ir turime dėti nuolatines pastangas, kad jų būtų mažiau.“ R. Povilaičio teigimu, visos kampanijos metu konsultantai dirbo visą parą ir atsiliepė net į 3418 skambučių – net 800-ais skambučių daugiau nei įprastai.

Visos „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ metu Lietuvos ir vaikų jaunimo centras rengė atvirus užsiėmimus tolerancijos ir draugystės temomis miesto vaikams, vaikų globos namų bei socializacijos centrų ugdytiniams . Vilniaus aps. VPK teritorinių policijos komisariatų specialistai, dirbantys nepilnamečių teisės pažeidimų srityje (toliau – specialistai) organizavo paskaitas tema „Patyčios, smurtas paauglių tarpe, pasekmės, atsakomybė“, demonstravo filmuotą medžiagą bei vykdė aptarimus, apskrito stalo diskusijas patyčių tema. „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ metu policijos pareigūnų iniciatyva buvo organizuotos tinklinio varžybos tarp mergaičių ir pareigūnių – „Draugausime“, krepšinio turnyrai, kuriuose susirungė pareigūnai su moksleiviais. TEO darbuotojai visoje Lietuvoje kvietė moksleivius diskutuoti apie elektronines patyčias pamokoje „Saugokime vieni kitus internete“ bei dalijo specialią su „Vaikų linija“ parengtą medžiagą, kaip nepasiduoti patyčioms elektroninėje erdvėje. Savaitės metu susitikta su daugiau 130 moksleivių Vilniaus ir Kauno miestų bei rajonų mokyklose, Kauno viešojoje bibliotekoje.

„BE PATYČIŲ“ iniciatyvai  paramą išreiškė žinomi žmonės, tarp kurių buvo ir Nomeda Marčėnaitė, prof. Dainius Pūras, prof. Justinas Žilinskas, prof. Leonidas Donskis, Tomas Bagdanskis, Ignas Staškevičius, Beata Nicholson, Arnoldas Lukošius, Egidijus Knispelis, Giedrė Beinoriūtė, Aistė Jasaitytė, Dalia Michelevičiūtė, radijo stoties „Power Hit Radio“ vedėjai Saulius Baniulis, Palmira Galkontaitė, Raminta Vyšniauskaitė ir DJ Emma bei kiti.

Švedijos ambasadoje Lietuvoje vyko kampanijos „BE PATYČIŲ“ partnerių, draugų bei rėmėjų susitikimas, kurio metu apie patyčių problemą Lietuvoje ir Švedijoje pasisakė Švedijos ambasadorė Cecilia Ruthström-Ruin, apie patyčių problemos aktualumą kalbėjo Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis bei „Vaikų linijos" vadovas Robertas Povilaitis. Susitikime dalyvavo ir darželių tinklo „Vaikystės sodas" įkūrėja Austėja Landsbergienė, Norvegijos ambasados pirmoji sekretorė Ingrid Susanne Farner, muzikantas Jurgis Didžiulis su žmona Erica Jennings ir kiti „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“ palaikantys asmenys.

Dr. Austėjos Landsbergienės paskaitą galima pažiūrėti čia: https://www.youtube.com/watch?v=ev1GHFdBrjk

Baigiamajame renginyje, kaip ir visos kampanijos metu, didžiausias dėmesys buvo skiriamas elektroninėms patyčioms, su kuriomis susiduria vis daugiau vaikų ir paauglių – praėjusiais metais kreipimųsi dėl patiriamų patyčių elektroninėje erdvėje užfiksuota net 7 kartus daugiau nei 2012 m. Veiksmo savaitės metu elektroninėms patyčioms skirta socialinė reklama pradėta transliuoti per LRT televiziją.

Socialinė iniciatyva „BE PATYČIŲ“ – tai 2004 m. „Vaikų linijos” inicijuota akcija, kurios pagrindinis tikslas yra smurto ir patyčių prevencija. Šia kampanija siekiama kurti saugesnę aplinką ne tik mokyklose ar darželiuose, bet ir suaugusių žmonių gyvenime, akcentuoti šios problemos svarbą bei šviesti visuomenę. Projektui sukurta interneto svetainė www.bepatyciu.lt.

 

„Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ iniciatorius: VšĮ „Vaikų linija“

 Iniciatyvos partneriai: VšĮ „Vaiko labui", VšĮ „Paramos vaikams centras", Lietuvos vaikų ir jaunimo centras, festivalis „Kino pavasaris", Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centras, Lietuvos tėvų forumas, UAB „Vaikystės sodas“, Skalvija kino centras, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas,  Lietuvos moksleivių sąjunga, Lietuvos mokinių parlamentas, Kauno Dainavos jaunimo centras, kampanija „Myliu panda”, Informacinių technologijų centras.

 Iniciatyvos draugai: LR Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga, Lietuvos psichologų sąjunga, Norvegijos Karalystės ambasada, Švedijos ambasada, Nyderlandų Karalystės ambasada, LR Ryšių reguliavimo tarnyba, LR Švietimo ir mokslo ministerija, asociacija „Langas į ateitį“, paramos fondas „Jaunimo linija", Vilniaus universitetas, Labdaros ir paramos fondas „Sniečkaus fondas".

 Iniciatyvos dalyviai: 1137 ugdymo ir globos įstaigos, nevyriausybinės organizacijos iš 60 Lietuvos savivaldybių organizuoja veiklas savo bendruomenėse .

 Iniciatyvos rėmėjai: UAB "Media House", UAB "Mediaskopas",  Europos Ekonominės Erdvės finansinio mechanizmo NVO programa Lietuvoje, Europos Sąjungos programa “Saugesnis internetas”, reklamos agentūra „Not Perfect | Y&R Vilnius“, RsV agentūra „Ad Verum", TEO LT, AB, internetinis naujienų portalas lrytas.lt, UAB „Spinter tyrimai", knygynų tinklas VAGA, UAB Leidykla VAGA , Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, interneto naujienų portalas 15 min.lt.