Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ

2015-03-27

Veiksmo savaitėje BE PATYČIŲ dalyvaujame nebe pirmą kartą. Visą savaitę buvo vykdomos įvairios veiklos. Pirmadienį paskelbta savaitės tema „Būk mano draugas“. Auklėtojos grupėse kalbėjo, diskutavo su vaikais kas padeda išlaikyti draugystę ir draugus, kas tą draugystę griauna. Kas vaikus džiugina, o kas skaudina, kaip galima padėti draugui ir sau sunkioje situacijoje. Vaikai pasakojo apie savo išgyvenimus, emocijas, kurias sukelia netinkamas vaikų elgesys. Išgyventas emocijas perteikė piešiniuose.
Skaitymo valandėles auklėtojos išnaudojo kūrybiškai parinkdamos įvairius pamokančius kūrinėlius apie draugystę, draugus, gėrį ir grožį. Vaikai pasakojo įvairius jiems nutikusius įvykius ir kaip sprendė iškilusias problemas. Tokiu būdu mokėsi ką reikia daryti jei iš tavęs tyčiojasi. Pakartojo penkių žingsnių programą.
Perskaitytų kūrinėlių siužetus perteikė vaidinimuose. Vyresnieji vaikai mokėsi sprendimo būdų pagal pateiktus siužetus. Vaidinimai yra labai gera ugdymo formą, nes vaidinimo metu įsijaučiama į situaciją, problemą. Vaikai tarsi tikrovėje išgyvena personažų emocijas: skausmą, džiaugsmą ir kt. Tėveliams taip pat buvo skirta užduotis kartu su savo vaikais nupiešti plakatą, pavaizduoti savo draugus, nes geri draugai, kaip pasakė „Kiškučių“ grupės auklėtinis Vytautas Čejauskas (4 m.) - tai šeimos nariai.
Labiausiai vaikams patiko daryti savo grupės „draugą“, kuris visą savaitę „stebėjo“ vaikų elgesį.
Visos savaitės veiklas vainikavo bendra visos bendruomenės veikla salėje. Į svečius atvyko Telšių rajono vyriausiojo policijos komisariato nepilnamečių reikalų specialistė Vilma Kuzminskienė ir praktiką atliekanti būsima pareigūnė Viktorija, o svarbiausia viešnias atlydėjo jų nuolatinis palydovas ir vaikų labai mėgiamas „Amsius“. Kiekvienos grupės vaikai visai bendruomenei pristatė savo „draugą“ ir supažindino su juo pasakydami jo vardą. Deklamavo eilėraštukus, šoko ratelius, dainavo daineles apie draugystę, draugus. Vyriausieji mūsų darželio auklėtiniai parodė nuostabų vaidinimą „ Pasakėlė apie dygų kaktusėlį“, kuriuos paruošė auklėtoja-metodininkė Dalia Balsienė.
Tikimės, kad ši veikla skatins vaikus padėti, užjausti, suprasti, gerbti ir mylėti vieniems kitus.
Logopedė Valentina Vidmantienė
Telšių l/d "Mastis"