Veiksmo savaitė Be patyčių 2015 Klaipėdos lopšelyje-darželyje „Žuvėdra“

2015-04-02

Klaipėdos lopšelio-darželio „Žuvėdra“ vyresniosios ,,Zuikučių“ grupės ugdytiniai kartu su mokytojais jungėsi prie respublikinės akcijos „Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ 2015“.
Kovo 23–27 dienomis grupėje buvo gvildenamos draugystės, pagarbaus bendravimo temos, vykdomos įvairios prevencinės veiklos, atliekamos užduotys. Siekdama gerinti bendrą emocinę vaikų savijautą, ugdydama pagarbius ir draugiškus vaikų tarpusavio ir vaikų bei suaugusiųjų santykius, grupės auklėtoja Vilma Razmienė kartu su vaikais aiškinosi patyčių sąvoką, mokėsi pagarbos draugui, kartu skaitė įvairius kūrinius apie draugystę, diskutavo, aptarė konkrečias gyvenimiškas situacijas, susijusias su patyčiomis. Vaikų mintys, šilti, gražūs ir malonūs žodžiai bei palinkėjimai buvo sukabinti ant nupiešto spalvingo Zuikučio silueto - grupės simbolio. Žaisdami žaidimą „Apkabinimą keičiu į šypseną“, vaikai apkabino šalia esančius draugus, šypsojosi jiems, o, žaisdami žaidimą ,,Šypsenėlė“, sustojo į veidelio su šypsena formą. Po smagių žaidimų veiksmo savaitės „Be Patyčių 2015“dalyviai - ,,Zuikučių“ grupės ugdytiniai - buvo apdovanoti spalvingais lipdukais „šypsenėlėmis“, kuriomis pasirūpino grupės ugdytinio mama.
Vaikams labai patiko žiūrėti animacinį filmuką „Katinas Leopoldas. Pasivažinėjimas“, po kurio, prisiminę gerai žinomą senosios animacijos personažo katino Leopoldo frazę ,,Vaikai, gyvenkime draugiškai“, pasižadėjo gerbti vieni kitus, elgtis bičiuliškai. Vaikai susitiko ir su ežiuku Spygliuku ir, atskleisdami draugystės, tarpusavio pagarbos ir empatijos svarbą, atidarinėjo ,,Draugystės dėžutę“. Aptarę savo gerus darbus, poelgius, vaikai draugystės žiedais papuošė savo sukurtą gėlę ,,Mano geri darbai“.
Skleisdami draugystės, pagalbos draugui svarbą, ,,Zuikučių“ grupės ugdytiniai vyresniuosius draugus pakvietė į savo parengtą vaidinimą pagal vykdomą respublikinį projektą ,,Žaidžiame teatrą“.
Intensyvią savaitę vainikavo baigiamasis renginys – konkursas ,,Draugiškiausias grupės vaikas“, kurio metu vyresniųjų ,,Zuikučių“, ,,Spalviukų“ bei priešmokyklinių ,,Pelėdžiukų“ ir ,,Drugelių“ grupių draugiškiausiems vaikams buvo įteiktos nominacijos ,,Draugiškiausias grupės vaikas“. Renginio metu skambėjo dainos, buvo šokami rateliai apie draugystę.
Animacija, pokalbiai, vaikiškos literatūros skaitymas, vaidinimai, žaidybinės situacijos, dainos ir rateliai vaikuose įžiebė pasitikėjimą savimi, saugumo jausmą, gebėjimą užjausti, paguosti.


Klaipėdos lopšelio-darželio „Žuvėdra“ auklėtoja Vilma Razmienė
PIRMADIENIS, kovo 23 diena
,,GERŲ ŽODŽIŲ DIENA“
Pokalbiai apie:
 draugystę ir tai, kas ją stiprina, o kas griauna;
 konfliktų sprendimą (geros išeities taisyklė: „Gera išeitis ta, kuri padeda man pasijusti geriau ir neskaudina kito");
 patyčias/priekabiavimą ir jų sukeliamas emocijas; kaip padėti aukai (vaikui, iš kurio tyčiojamasi) ir kaip padėti patyčių iniciatoriui/priekabiautojui (vaikų siūlomos išeitys);
 kaip lengviau išgyventi sunkius jausmus, kai priekabiaujama ar tyčiojamasi;
 kas vaikus skaudina, o kas džiugina, kaip galima padėti geriau pasijusti draugui ir sau sunkioje situacijoje bei kitomis panašiomis temomis.
Vaikų mintys, šilti, gražūs ir malonūs žodžiai bei palinkėjimai sukabinami ant nupieštų spalvingo Zuikučio silueto (,,Zuikučių“ grupės simbolis).
,,Draugiškas kinas“ – animaciniai filmukai apie draugystę.
 
ANTRADIENIS, kovo 24 diena
,,NORS SPYGLIUKUS TURIU, BET NESKRIAUDŽIU KITŲ – PRISIJUNK IR TU“
Draugystės, tarpusavio pagarbos ir empatijos svarbos sklaida vyresniojoje,,Zuikučių“ (5-6m.) amžiaus ugdytinių grupėje.
 Susitikimas su ežiuku Spygliuku ir jo draugu Švelniuku.
Veikla socialinių gebėjimų, bendravimo įgūdžių ugdymuisi ,,DRAUGYSTĖS DĖŽUTĖ“, kurios metu vaikai, apmąstydami, aptardami, kas yra draugystė, draugai, geriau pažins vieni kitus, susiras draugų.
Pasakojimas apie Šiltus Švelniukus pagal JAV rašytojos Claude Steiner pasaką ,,Švelniukų dovanos“ (Gita Rūta Skaburskienė ,,Nepamirškime tos pamokos“).


TREČIADIENIS, kovo 25 diena
,,DRAUGAUTI SMAGU“
,,Kaip šiltas apdaras saugo nuo šalčio, taip kantrybė saugo nuo skriaudos. Ugdyk kantrybę, dvasios ramumą, ir skriauda, kad ir kokia aštri, tavęs nepasieks"
(Leonardas DaVinčis).
Lietuvių liaudies žaidimas „Sveiks gyvs“, skirtas veiksmo savaitės dalyvių aktyvumui skatinti ir įvedimui į pokalbio apie patyčias temą.
Žaidybinės situacijos:
„Apkabinimą keičiu į šypseną“ (apkabinti šalia esantį draugą, jam nusišypsoti).
,,Šypsenėlė“ (sustoti į veidelio su šypsena formą).
 
Spalvingų lipdukų – šypsenėlių dovanojimas veiksmo savaitės „Be Patyčių 2015“dalyviams (,,Zuikučių“ grupės ugdytiniams ).

KETVIRTADIENIS, kovo 26 diena
,,BŪK DRAUGAS – DUOK RANKĄ“
,,Zuikučių“ grupės ugdytinių vaidinimas ,,Žaidžiame teatrą“ (filmuota medžiaga apie tai, kaip draugų pagalba galima pasijustigeriau) vyresniosios ,,Spalviukų“ ir priešmokyklinių ,,Drugelių“ bei ,,Pelėdžiukų“ grupių ugdytiniams.
Žaidimai, dainos, draugystės rateliai.

 








PENKTADIENIS, kovo 27 diena
GĖLĖS
,,MANO GERI DARBAI“
KŪRIMAS

Vaikų nuveiktų gerų darbų aptarimas.

Geri darbai, poelgiai užrašomi ant žiedlapių
ir kuriama gėlė.

10 val.
konkurso ,,Draugiškiausias grupės vaikas“,,Gerumo sparnų“ įteikimas.






Visą savaitę įstaigoje vyksta:
• Konkursas „Draugiškiausias grupės vaikas“ (dalyvauja vyresniųjų ir priešmokyklinių grupių ugdytiniai).
Organizuoja Vaiko gerovės komisija.
• ,,Draugiškas kinas“ – animaciniai filmukai apie draugystę (pagal grafiką).
Organizuoja Vaiko gerovės komisija.

KLAIPĖDOS LOPŠELIS-DARŽELIS
 „ŽUVĖDRA“

 

2015-03-23–03-27



PROGRAMA




Organizuoja:
Auklėtoja Vilma Razmienė

Klaipėda, 2015