Jungtinių Tautų specialiosios įgaliotinės ataskaitoje – „Vaikų linijos“ patirtis

2016-10-17

2016 m. spalio 14-ąją Jungtinių Tautų (JT) generalinio sekretoriaus specialioji įgaliotinė smurto prieš vaikus klausimams Marta Santos Pais paskelbė ataskaitą, kurioje analizuoja vaikų patiriamas patyčias kasdieninėse situacijose ir virtualioje erdvėje.

„Elektroninės patyčios ir patyčios, kurias vaikai patiria kasdieninėse situacijose, yra globalinė problema“, – teigia Marta Santos Pais.

JT generalinio sekretoriaus specialiosios įgaliotinės ir UNICEF atliktos internetinės apklausos rezultatai atskleidė šio smurto mastą. Iš 100 000 tyrime dalyvavusių vaikų ir jaunuolių didžioji dalis patvirtino patyčias esant itin didele problema, du trečdaliai pranešė, kad patys yra patyrę patyčias, o vienas trečdalis respondentų informavo, kad niekam apie tai nepranešė. Nepranešusieji apie patyčias vaikai ir jaunuoliai tikino nežinoję, kam apie tai gali pasakyti, arba bijojo kam nors papasakoti, ką patiria.

Maria Santos Pais teigimu, ir toliau labai svarbu dalintis gerąja patyčių prevencijos patirtimi, siekiant vis giliau suprasti patyčių reiškinį ir jo prevencijos galimybes.

Naujausioje ataskaitoje aprašyta ir „Vaikų linijos“ veikla, vykdant patyčių prevenciją. „Vaikų linijos“ vadovas Robertas Povilaitis pristatė patyčių situaciją Lietuvoje bei veiksmus, kurių imtasi mažinant patyčias. Pranešime atkreiptas dėmesys į aukščiausių valdžios institucijų dalyvavimo svarbą, didinant prevencijos galimybes. 2007 m. Lietuvoje tapo aktyvios patyčių prevencijos pradžia, kuriai itin pritarė ir palaikė aukščiausi šalies vadovai. Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir šiandien, siekdama mažinti patyčių, kitokio smurto it kitas socialinės problemas, kreipėsi į „Vaikų linijos“ specialistus, kurie kampanijai „Už saugią Lietuvą“ pateikė rekomendacijas, skirtas mažinti patyčias.

Su ataskaita galite susipažinti čia.

Pranešimo skiltis, kurioje pasakojama „Vaikų linijos“ patirtis, nuo 147 psl.