Veiksmo savaitė „Be patyčių"

2016-03-17

2016 m. kovo 14 – 18 d. Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijoje organizuojami veiksmo savaitės „Be patyčių“ renginiai.
Anglų kalbos pamokos buvo integruojamos su psichologija ir įgyvendinti renginiai „Kas gali padėti spręsti „realias“ ir virtualias patyčias?“.
Pamokų metu buvo išrinkti mokiniai – vertėjai, kurie buvo tarpininkais ir vertė pokalbius bei diskusijas iš lietuvių į anglų ir iš anglų į lietuvių kalbą. Pamokose buvo aptariama, koks elgesys vadinamas patyčiomis. Mokiniams buvo leidžiama apžiūrėti kuprinę mokinio, kuris mokėsi šioje mokykloje ir tapo patyčių auka. Diskutuota su mokiniais, aptariant: kas skriaudė šį mokinį, kaip jis galėjo jaustis, ar gali kenčiantis mokinys pats apsiginti, kokius jausmus išgyvena patyčių stebėtojai, smurtautojai? Mokiniai aktyviai įsitraukė į pokalbius, bandė įsijausti į skirtingus vaidmenis patyčių situacijose, atspindėjo jausmus, kylančius patyčių dalyviams.
Peržiūrėjus kino filmą „Elektroninės patyčios. Kovokime su jomis kartu“, aptarėme, ar gali suaugusieji padėti mokiniams, susiduriantiems su patyčiomis mokykloje ar internetinėje erdvėje, kokią pagalbą gali suteikti mokytojai, tėvai, mokyklos administracija. Mokiniai svarstė, ar situacijos paviešinimas nebus skundimas?... Dar kartą buvo akcentuojama, kad būtina paviešinti situaciją ir tai nebus skundimas, o kaip tik, tai – pagalbos ieškojimas.
Pabaigoje akcentuota: nesvarbu, kokį vaidmenį mokiniai atlieka patyčių situacijose, jie visi yra patyčių dalyviai ir gali sustabdyti patyčias. Nieko nedarymas, abejingumas skatina patyčias plisti. Svarbu – būti empatiškiems, atjaučiantiems, gebantiems pamatyti ašarą bendraklasio akyse ir laiku reaguoti, tai ir yra reali pagalba, nutraukiant ydingą patyčių ratą.
Mokiniai ne tik dar kartą atkreipė dėmesį į skaudžią problemą jaunimo tarpe – virtualias patyčias, bet ir patobulino anglų kalbos žinias, praplėtė jausmų žodyną.