Akcija „Savaitė be patyčių“ Šilalės rajono socialinių paslaugų namuose

2016-03-25

Kovo 14-18 dienomis Šilalės rajono socialinių paslaugų namuose paminėta „Savaitė be patyčių“. Akcijos tikslas – ugdyti ir skatinti draugiškumą, pagarbą, artimo atjautą bei nuoširdų bendravimą. Finalinis renginys ketvirtadienį vainikavo visą „Savaitę be patyčių“. Renginio organizatorės – socialinė darbuotoja Jūratė Grušienė ir psichologė Jurgita Gedeikienė.
Vaikai diskutavo apie tai, kas juos džiugina, o kas skaudina; kaip padėti geriau pasijusti draugui ir sau sunkioje situacijoje; apie emocijas, kurias kelia patyčios ir priekabiavimas. Vaikas siūlė išeitis, jei priekabiaujama, tyčiojamasi ir pan. Šilalės rajono SPN rūpintiniai ir dienos centro lankytojai vaidino situacijas. Taip pat kūrė taisykles, kurias pasikabino ant durų.
Socialinių įgūdžių ugdymo pratybų metu su vaikais buvo gvildenamos draugystės, bendravimo, tolerancijos, pykčio valdymo, konfliktų sprendimo būdų temos bei kuriamas draugystės piešinys, kuris papuošė įstaigos sieną.
Patyčios nėra juokeliai ar pasistumdymas „dėl žaidimo“. Jei kyla patyčios, vadinasi, kažkur slepiasi gilesnė problema. Dažnai besityčiojantys vaikai turi bėdų ir savo pyktį išlieja norėdami įskaudinti, pažeminti, įbauginti kitus. Patyčios nenutinka tik kartą. Vaikai, iš kurių tyčiojamasi, turi daug problemų, todėl ši savaitė paskatino dar labiau atkreipti dėmesį į pozityvų ir tinkamą elgesį.

Jūratė Grušienė, Šilalės rajono socialinių paslaugų namų socialinė darbuotoja