VEIKSMO SAVAITĖ BE PATYČIŲ

2018-04-13

Geriausia vieta po saule yra namai, kur kiekvienas gerbia žodžių galią, nes žino, kad jie gali sukrėsti kitus šeimos narius.
G.Mac.Donald

Daugelis iš mūsų net nesusimąsto kokią žalą daro patyčios. Ši rykštė paliečia kiekvieną, tik skirtingai kiekvienas tai išgyvena. Vieni panyra į liūdesį ir nusivylimą, kiti nugrimzta į priklausomybių liūną, o jų šiandien yra išties labai daug. Retas kuris susimąsto, kokia tai praraja, iš kurios labai sunku išlipti.
Taigi, ši savaitė buvo skirta iš naujo atrasti smagų bendravimą bei laisvalaikio leidimą, gebėjimą priimti skirtumus esančius mumyse ir akcentuoti, kad kiekvienas yra kitoks, skirtingas – ir tuo ypatingas bei vertingas.
Veiksmo savaitę be patyčių pradėjo pirmų gimnazijos klasių tinklininkai, o vėliau prisijungė ir trečiokų komandos. Varžybų metu netrūko gerų emocijų bei azarto, o sirgaliai negailėjo ovacijų bei palaikymo.
  Unikalią galimybę peržiūrėti kino filmą „Gerumo stebuklas“, o vėliau aptarti turėjo antrų klasių gimnazistai ir visi norintys. Berniuko Ogio istorija nepaliko nei vieno abejingo. Dažnas turėjo galimybę susimąstyti apie patyčių daromą žalą. Aptarimo metu gimnazistai dalijosi savo asmeninėmis patirtimis, susijusiomis su patyčiomis. Visgi tenka apgailestauti, kad šis reiškinys labai gajus šiandienos visuomenėje. Tyčiojasi ne tik bendraamžiai iš bendraamžių, bet ir suaugusieji, kas visiškai nesuprantama.
Mintis „Ar yra šiuolaikiniame pasaulyje vietos atstumtiesiems“, „Jauno žmogaus laimės receptai“, ‚,Kaip pasakyti „ne“ ir nesupykti“ gimnazistai dėliojo savo rašiniuose.
„Visgi nepaisant pasaulio išminties ir teisės aktų, patyčios neišnyko. Tyčiojasi politikai, žurnalistai, mokytojai, vaikai. Tyčiojasi kompensuodami savo baimes, nerimą, nepilnavertiškumą, nesaugumą bei pavydą. Manau, kad žodis „atstumtieji“ bus užmirštas tik tuomet, kai neliks nelaimingų žmonių arba jų bus labai nedaug ir nepakantumas patyčioms visuomenėje bus labai didelis. O kol įvyks globalūs pokyčiai, reikia pradėti nuo savęs: nesityčioti, gerbti save ir kitus“, - mintimis dalinosi Vytautas.
„Deja, šiuolaikiniame pasaulyje ne visada gali pasikliauti žmonėmis, daugelis yra piktavaliai ir savanaudžiai, kurie sumenkins, pasityčios. Būtent tokie žmonės išstumia iš pasaulio, kuriame nebelieka vietos mums“,- rašė Eglė.
„Būti kitokiam, nereiškia būti blogam. Tai reiškia būti stipriam ir galinčiam pasauliui pasakyti tai, ką jis bijo girdėti. Jei nepamilai tos knygos, tai nebūtinai ji buvo bloga. Tiesiog gal nesugebėjai pastebėti to, ką pastebėjo kitas“,- savo mintimis dalinosi Kamilė.



Jeigu mes matome žmogų tokį, koks jis yra, padarome jį blogesniu. Jeigu mes matome jį tokį, koks jis galėtų būti, padedame jam tokiu tapti.
J.W.Goethe