Draugystės savaitė Šakių l/d "Berželis"

2018-04-05

Tadiciškai kovo pabaigoje mūsų darželyje vyko Draugystės savaitė. Nepagalvokit, kad mes tik tą savaitę draugaujam! Oi, ne...! Tačiau tą savaitę mes labiau atkreipiame dėmesį į tai, kaip svarbu sutarti, atleisti, paguosti ar tiesiog būti šalia, kas yra draugystė, tikras draugas ir kodėl taip svarbu ją saugoti, vertinti ir puoselėti. Darželio „Klevelis“ priešmokyklinės „Pelėdžiukų“ grupės vaikai linksmai nusiteikę, kartu su auklėtoja Nida, socialine pedagoge Vaidute bei meninio ugdymo vadove Džordana atskubėjo į mūsų darželio priešmokyklinę „Katinėlių“ grupę. „Katinėliai“ labai laukė pažinties su naujais bičiuliais. Visgi gyvename tame pačiame nedideliame mieste ir smalsu susipažinti su bendraamžiais, kurie galbūt taps klasiokais, draugais ar bičiuliais ateityje. Smagiai plepėjome apie draugus, draugystę, pagarbą, supratimą ir gebėjimą spręsti konfliktus, kūrėme dvi bendras „Pelėdžiukų“ ir „Katinėlių“ Draugysytės knygas, iš kurių viena keliavo pas naujuosius draugus į jų darželį, o kita liko „Katinėlių“ grupėje. Pasilikome tuščios vietos knygelėse, nutarę, kad ją kursime palaipsniui iki mokslo metų pabaigos. Joje piešiniai, vaikų mintys, posakiai ar pastebėjimai apie draugus, draugystę... „Katinėliai“ pamokino visus dainuoti „Draugų dainą“, o „Pelėdžiukai“- smagų eilėraštį apie draugystę. Atsisveikinome, linkėdami smagaus laiko ir sakydami „Iki susitikimo!“
Kitą dieną ikimokyklinės „Meškiukų“ ir priešmokyklinės „Katinėlių“ grupės vaikai sulaukė mokinių – „Žiburio“ gimnazijos antrokų. Gimnazistai pasakojo apie tai, kaip išsaugoti draugystę, bendrauti ar gebėti spręsti nesutarimus. Mūsų vaikai drąsiai pasakojo, dalinosi išgyvenimais apie tai, kaip jie susitaiko, atsiprašo, pakviečia draugauti bei moka saugoti draugystę. Vėliau visi kartu ant spalvotų gėlių rašė žodžius apie draugus, draugystę ir jomis papuošė darželio galerijos langus, sukurdami „Draugystės pievą“. Nebuvo lengva išsiskirti su naujais draugais. Tačiau jie pažadėjo aplankyti savo mažuosius bičiulius savanoriaudami veiklose.
„Žiedelių“ ir „Varpelio“ grupių vaikai susitiko su „Varpo“ mokyklos aštuntokėmis. Mergaitės pasakojo vaikams apie savo veiklą mokykloje, laisvalaikį, gražius tarpusavio santykius ir kaip svarbu būti tikru draugu. Jos paskaitė kelis pasakojimus, kuriuose dominavo jausmai, geras elgesys bei konfliktinės situacijos tarp vaikų. Mažieji atsakinėjo į klausimus, bandė surasti teisingą sprendimą, žaidė žaidimus.
Svarbu vaikams skiepyti meilę, toleranciją, ugdyti gebėjimą rasti išeitis iš įvairių situacijų ir gerbti visus aplinkinius. Visi kartu mes galime padaryti pasaulį gražesniu, geresniu, linksmesniu ir tai daryti turime pradėti nuo savęs.