SPALVOTOJI VEIKSMO SAVAITĖ BE PATYČIŲ

2018-04-05

Kovo 19-23 dienomis mūsų gimnazija tradiciškai prisijungė prie respublikinės „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ 2018“. Pagrindinis akcijos tikslas - atkreipti mokinių dėmesį į patyčių problemą, didinti sąmoningumą apie galimus patyčių sprendimo būdus.

Visą savaitę gimnazijoje vyko įvairūs praktiniai ir kūrybiniai užsiėmimai, socialinių, prevencinių reklamų ir filmukų peržiūros, diskusijos, lankstinukų apie patyčias dalinimas ir kitos veiklos, kurių metu visus kvietėme draugauti, stabdyti patyčias ir gerbti vieni kitus. Kiekviena diena buvo vis kitokia, spalvota.
Savaitės pradžioje, pirmadienį – įvairiaspalvę PASISVEIKINIMO dieną vyko „Spalvotosios veiksmo savaitės be patyčių 2018“ atidarymas. Ilgųjų pertraukų metu vyko informaciniai susirinkimai mokiniams, kurių metu buvo pasidalinta informacija apie patyčių prevenciją, parodytos socialinės reklamos bei filmukai. Mokiniai buvo supažindinti su savaitės veikla.

Antradienį - geltonąją ŠYPSENŲ dieną stengėmės vilkėti geltonos spalvos drabužiais ir negailėdami dalinome vieni kitiems šypsenas. Tam, kad diena būtų linksmesnė mūsų devintokai bei mokinių tarybos nariai sukūrė iš geltono popieriaus šypsenas, kurias dalino mūsų mažiausiems. Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė E. Salavatova organizavo juoko terapiją „Kai sveikas – tai ir linksmas. Kai linksmas – tai ir sveikas“.

Trečiadienis, mėlynoji DRAUGO diena. Tądien visi buvo pakviesti į mokyklą atvykti pasipuošus mėlynai ir pabandyti tapti draugu kitam ar pačiam įsigyti naują draugą. Užduotis, atrodžiusi pradžioje paprasta, realybėje tokia nepasirodė. Taip tik dar kartą įsitikinta, kad nors visi mes gyvenime turime daugybę galimybių susirasti draugų, tiesiog dažnai jų neišnaudojame: galbūt tuo momentu nesinori su kažkuo bičiuliautis, gal esame susirūpinę kitais dalykais, o gal susidrovime ir, užuot priartėję prie kito žmogaus, žengiame žingsnį atgal ir tokiu būdu neužmezgame artimesnių ryšių. Ši priemonė bent jau paskatino mus tai pabandyti. Tą dieną vyko akcija „Draugystės balionai“, o dienos šūkis „Dovanojame Jums balionus. Žaiskite su jais. Nenusiminkite, jei kartais jie sprogs, nes kiekviename balione rasite Jums skirtą žinutę“. Taip pat tą dieną vyko prevenciniai užsiėmimai 3-4 klasių mokiniams tema „Kiekvienas gali sustabdyti patyčias“. Užsiėmimus vedė socialinė pedagogė R. Nanartovič ir logopedė J. Aukštulevič.

Ketvirtadienis kvietė rinktis žalią spalvą. Tądien paskelbta APSIKABINIMŲ diena – nemokamas draugo, bendraklasio, mokytojo, kolegos apkabinimas. Pasirodo, visgi šiltai apkabinti kitą, yra ne taip ir lengva.
Ketvirtadienį mokiniai dalino vieni kitiems prevencinius lankstinukus apie patyčias ir smurtą.

Penktadienis tapo raudonąja FILMŲ diena. Be to, kad vilkėjome raudonus drabužius, ieškojome gėrio ir grožio animacijoje ir kine (žiūrėjome animacinius filmukus, socialines reklamas pertraukų metu ). Tądien filmo peržiūra, kuri turėjo prasidėti 15.00 val. aktų salėje buvo perkelta į ketvirtadienį. Deja, mokiniai nesusirinko.

Na, o šeštadienis buvo paskelbtas margąja ŠEIMOS diena. Visi šeimų nariai buvo kviesti savo aprangoje nepagailėti margų elementų ir dieną praleisti kartu atliekant įvairias veiklas namuose ar už jų ribų bei pasidalinti užfiksuotomis akimirkomis nuotraukose. Deja, ši užduotis pasirodė sudėtingiausia, tad, matyt, mums yra kur dar tobulėti.

Norisi tikėti, kad mokyklos bendruomenė pakvietė nelikti abejinga šiai plačiai paplitusiai problemai bei parodyti nepritarimą patyčioms, atkreipdami dėmesį, kad tik tinkamai reaguodami į patyčias ir kitas agresyvaus elgesio apraiškas galime užkirsti kelią smurtui plisti, savo tikslus dalinai pasiekėme. Pasirodo, yra kur tobulėti.