Moksleivių filmų konkursas „Stabdyk elektronines patyčias“

    

Telekomunikacijų bendrovė TEO ir „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ organizatorė „Vaikų linija“ kviečia vyresnių klasių moksleivius dalyvauti trumpų filmų konkurse „Stabdyk elektronines patyčias“.

Konkurso tikslas – paskatinti moksleivius susimąstyti apie savo ir bendraamžių elgesį socialiniuose tinkluose, atkreipti dėmesį, kas skatina patyčias elektroninėje erdvėje ir koks elgesys padėtų užkirsti joms kelią. Savo idėjas konkurso dalyviai kviečiami kūrybiškai atskleisti trumpuose vaizdo filmuose.

Svarbu suprasti, kad elektronines patyčias platina ne tik tie, kurie rašo įžeidžiančius komentarus, kelia į internetą nuotraukas ar filmukus, kuriais nori pasityčioti iš kito. Ne mažiau svarbus ir visų stebinčių vaidmuo, kurie nepagalvoję spaudžia „Patinka“ („Like“) ar „Dalintis“ („Share“) ir tokiu būdu padeda elektroninėms patyčioms plisti kaip virusui.

Konkurso dalyviai – 8-12 klasių mokiniai.

Konkurso dalyviu negali būti pedagogas ar kitas ugdymo įstaigos darbuotojas. Kūrėjai ir kūrybinio darbo atlikėjai – moksleiviai, kuriems kūrybinį darbą gali padėti atlikti pedagogai.


Dalyvavimo sąlygos

Norintys dalyvauti konkurse iki 2015 m. kovo 16 d. (pirmadienio) 23.59 val. turi pateikti savo kūrybinį darbą kartu su užpildyta dalyvio anketa. Registracijos anketą galite atsisiųsti čia

Kiekvienas dalyvis ar dalyvių komanda gali pateikti tik po vieną darbą.

Dalyvaudami konkurse, dalyviai sutinka, kad jų kūrybinis darbas būtų viešinamas VšĮ „Vaikų linija“, bendrovės TEO, kampanijos BE PATYČIŲ bei „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ partnerių interneto svetainėse ir „Facebook“ profiliuose, jų sukurtais filmais nekomerciniais tikslais galės naudotis mokyklos, mokytojai, kiti asmenys ar organizacijos, vykdydami švietimo veiklą.

Dalyvaudami konkurse, dalyviai patvirtina, kad jų pateikta medžiaga atitinka autorių teisių bei kitus Lietuvos Respublikos įstatymuose numatytus reikalavimus viešai informacijai, o pateiktuose filmuose dalyvaujantys asmenys sutiko būti filmuojami.

Pasiteirauti apie konkursą galite el.paštu info@bepatyciu.lt.

 

Reikalavimai vaizdo filmo kūrimui ir pateikimui

Vaizdo filmo trukmė: iki 3 minučių.

Vaizdo filmo turinys: Kūrybiniame darbe turi matytis, koks vaikų elgesys gali padėti stabdyti elektroninių patyčių plitimą socialiniuose tinkluose bei kas, autorių nuomone, motyvuotų bendraamžius elgtis atsakingai virtualioje erdvėje.

Vaizdo filmo pateikimas: Užpildyta dalyvio anketa kartu su nuoroda į kūrinį, patalpintą interneto svetainėje www.youtube.com pateikiami el. paštu info@bepatyciu.lt. Svarbu, kad įkeltas į puslapį video būtų kuo geresnės kokybės.


Kūrybinių darbų vertinimas

Bus išrinkti 5 kūrybiškiausi vaizdo filmai, geriausiai atskleidžiantys konkurso idėją.

Komisijos taikomi kūrybinių darbų vertinimo kriterijai:

– žinutės aiškumas;

– originalumas, inovatyvumas;

– pagrindinės konkurso idėjos išpildymas.

 

Kūrybinių darbų apdovanojimai

„Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ metu (2015 m. kovo 23-29 d.) kūrybinių darbų autoriai bus apdovanoti konkurso nugalėtojų diplomais bei telekomunikacijų bendrovės TEO įsteigtais prizais.

 

Moksleivių filmų konkurso „Stabdyk elektronines patyčias“ nugalėtojai
Pirmą vietą konkurse užėmė filmas, pavadintas „Tokiems kaip... aš“, kurį sukūrė Vilniaus paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centro Fotografijos specialybės moksleiviai. Jame rodoma merginos Danielės kasdienybė, kurioje – ir patiriamos patyčios. Norėdama pabėgti nuo skaudžios realybės, mergina užsidaro savo kambaryje ir prisėda prie kompiuterio, kurio ekrane patyčios tęsiasi. „Ką aš padariau, kad to nusipelniau?“, – negali suprasti filmo herojė, pabaigoje pastebėdama, kad „tai – ne mano vienos istorija“ ir kviesdama paklausti savęs: „Ar padarei ką nors, kad būtų geriau tokiems, kaip aš?“

 

 

 

Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos Mokinių taryba konkursui atsiuntė filmą „Geras žodis“, kuriam komisija skyrė 2 vietą. Filme vaikinas telefonu pasidaro savo asmenukę, ja pasidalina socialiniame tinkle ir sulaukia skaudžių bendraamžių komentarų. Tačiau prislėgtą paauglį išgelbsti gauta pozityvi žinutė iš patyčių nepalaikančios draugės. „Vienas geras žodis gali nustelbti tūkstantį kitų. Mes – prieš patyčias!”, – pabaigoje sušunka filmo kūrėjai.

 

 

Jonavos rajono vaikų globos namų auklėtiniai, subūrę didžiausią aktorių komandą, sukūrė filmą „Netylėk“, užėmusį trečiąją vietą. Jaunieji kūrėjai vaidybiniu etiudu parodė, kad patyčios, pašaipos ir skaudinimas – tiek realybėje, tiek virtualioje erdvėje – plinta, kai jas stebintys tyli ir nereaguoja. „Netylėk!“, „Neapkalbinėk!“, „Dalinkis jausmais!“, „Draugaukime!”, – filme kviečia vaikai, sunaikindami stilizuotą patyčių virusą draugyste.

 

 

Apdovanojimą pelnė ir filmas „Mergaitė iš Anglijos“, kurį sukūrė Molėtų rajono Alantos gimnazijos mokinių komanda. Filmas pasakoja apie iš Anglijos į „vieną Lietuvos kaimelį“ atsikrausčiusią mergaitę, kuri nemoka lietuvių kalbos, neturi draugų ir pirmosiomis dienomis naujoje mokykloje patiria elektronines patyčias. Tačiau šioms patyčioms nepritariantys mokiniai nusprendžia netylėti ir susidraugauti su naujoke – netrukus socialiniame tinkle atsiranda naujų draugų apsuptos filmo herojės nuotrauka.

 

 

Komisija taip pat įvertino ir Kauno „Aušros“ gimnazijos mokinių atsiųstą filmą „Filmukas kovai su patyčiomis“. Gimnazistai, pavaizduodami merginos, patiriančios skaudžias elektronines patyčias, istoriją, primena, kad „patyčios – ne humoro rūšis ir ne pramoga, jos skaudina ir įbaugina žmogų, priversdamos užsisklęsti savyje“. Įskaudintą filmo heroję paguodžia palaikymą jai parodantys draugai, taip primindami: „Kad ir kaip bebūtų sunku, kad ir kokie vieniši besijaustumėm, visuomet atsiras žmonių, kurie supras.“